Problemlösning för hundmöten

Tar din hund med dig ut på dramatiska promenader?
Under helgen den 4-5 maj har du möjlighet att ändra på det! Då har vi nämligen kurs i problemlösning för hundmöten här på Hundiagården norr om Motala.

Den här kursen blir inställd pga för få deltagare.

KURSBESKRIVNING:
Oavsett hur din hund reagerar vid hundmöten behöver du först ta reda på vad som är orsaken till beteendet för att kunna lösa det på bästa sätt. Att förändra orsaken till din hunds oönskade beteende är dessutom mycket mer ”hundvänligt” än att enbart försöka ta bort symptomen till problemet. Om din hund upplever ett starkt obehag i mötessituationen så kan en enbart symptominriktad träning – oavsett om den fokuserar på att belöna vad vi vill se eller straffa det som blir fel – göra saken värre för din hund eller misslyckas med att ta er hela vägen fram till ert träningsmål.
Symptomen vid hundmötesproblem kan vara att hunden skäller, hamnar i slagsmål, drar i kopplet, visar rädsla, gör utfall, morrar, biter ägaren, försöker fly eller blir stel och okontaktbar när de möter andra hundar. Hundens beteende finns alltid där av en orsak – vårt jobb är att förändra orsaken!

DAG 1: (10.00-15.00)
Du kan välja att gå enbart dag ett eller både dag ett och två.
Under den första dagen går vi genom teorin bakom varför hundar kan ha så svårt för andra mötande hundar. Därefter kommer ni få handfasta tips och råd om hur hundmötesproblem kan förebyggas, lindras och lösas. Problemlösningen bygger på ett helhetsperspektiv med grund i din hunds välmående och säkerhet. Vi kommer gå genom metoden ”BAT – Behavior Adjustment Training 2.0” för träning av hundar med aggressivt beteende, frustration eller rädsla.
Ni kommer få göra övningar utan hund för att bekanta er med den praktiska metoden och troligtvis även se en BAT-demonstration live (i fall det inte är möjligt kommer vi titta på en inspelning istället).

DAG 2: (10.00-15.30)
På kursens andra dag har ni möjlighet att boka tid för privatträning där du och din hund får pröva era kunskaper och jobba med BAT. Vi kommer också erbjuda åhörarplatser för dig som vill observera träningen och lära dig mer om BAT i praktiken.

Vill du få ut så mycket som möjligt av kursen?
Anmäl dig och betala kursen. När det är gjort kan du skriva ner era problem redan nu så får Astrid tid på sig att gå igenom dem ordentligt för varje hund innan kursen startar. Du får länk och betalanvisningar i svarsmail.

ANMÄLAN:
Anmälan görs till info@hundia.se
Skriv föreläsningom du endast vill vara med på den, och namn på dig, hunden och vad problemen är (kort, den långa beskrivningen ska till Astrid.) om du vill boka tid till träning.

Dag 1, föreläsning/clinic: 600 kr

Dag 2,
Praktik: 700 kr med hund
Åhörare: 200 kr (åhörare kan vara med hela dagen)

Tider att boka:
10:00-11:00 – E.J
11:00-12:00 – K.P
12:30-13:30 – J.F
13:30-14:30
14:30-15:30 – C.S

I kursen ingår enklare fika, kaffe, dricka, kaka och smörgås.
Ta gärna med eget om du vill ha mer.

PRESENTATION:
Jag som håller i kursen heter Astrid Söderquist och är utbildad etolog och medlem i Sveriges Akademiska Etologer. Etologi är läran om djurs beteende och dess orsaker. Under min snart 7 år långa universitetsutbildning har jag studerat etologi, djurvälfärd, djurskydd och etik – men även läst kurser om just hundar och deras särskilda beteende. Jag har också deltagit på Grisha Stewarts seminarium om BAT, själv haft en hund som varit rejält utfallsbenägen i hundmöten och riktat in mig extra mycket mot hundar på egen hand.

Läs mer om BAT-metoden
På svenska: https://www.dropbox.com/s/z13t00uqngmer3f/BAT%2000%20Basics%20%20-%20Introduktion.pdf

På engelska: http://grishastewart.com/why-try-bat/ och http://grishastewart.com/BAT-basics.pdf

Läs mer om etolog Astrid Söderquist:
http://emotionsetologen.se/om/index.html