Nosework

I Nose Work får hunden använda ett av sina främsta sinnen, sitt luktsinne. Sporten går ut på att hund och förare söker efter specifika dofter i olika miljöer. Genom att doften placeras på olika höjder och i miljöer med varierande svårighetsgrad, får hunden både mental och fysisk stimulans. Det krävs varken avancerad eller kostsam utrustning. 

I klass ett består behållare av enbart kartonger. Men från klass 2 kommer de variera, tex resväskor, som på bilden.

Behållarsök

Det fantastiska med nosework är att det passar alla hundar och ägare. Eftersom vi tränar med hundens främsta sinne i fokus så tycker alla hundar det är roligt och stimulerande. Det går att anpassa till alla sorters hundar, vare sig man har en liten eller stor hund, en ung eller äldre samt frisk eller skadad.
Du kan välja svårighetsgrad och därför kan även skadade eller sjuka hundar och förare att träna nosework.

Inomhussök kan variera väldigt. Här är det ett sök i gamla mejeriet på Stjärnsunds slott.

Inomhussök

Vi vet också genom forskning att vi främjar och bidrar till en bättre mental hälsa hos våra hundar genom att låta dem använda nosen, samtidigt som vi har roligt med hunden och får en bättre relation. Många hundar som har rädslor eller andra beteendeproblem blir många gånger hjälpta av nosework till att klara sin vardag bättre, det ger hundarna bättre självförtroende och den blygaste hunden blir självsäker.
Hundarna tycker att de gjort ett bra dagsverke och sover belåtet efter dagens träning. Kort sagt, din hund kommer älska dig när du bestämmer dig för att börja med Nose Work =)

Du kan börja förbereda för nosework hemma redan innan kurserna börjar.
Göm hundens mat och godis i ett eller flera rum, låt den få koppla på nosen, söka och mumsa i sig det den hittar. Vi slår på hundens jaktinstinkt när den letar efter mat (och det är bättre att göra under kontrollerade former). Du behöver inte säga något till den, låt den jobba på egen tass och känna att den lyckas. 

På bilden en hund som söker fordon. I klass 1-3 endast utvändigt, i Elitklass förekommer även invändiga sök i fordon.

Nose Work fordonssök
Fordonssök

På tävling finns fyra olika moment, behållare, inomhussök, utomhussök och fordonssök.
Det finns 3 olika dofter den ska hitta, i klass 1 är det eukalyptushydrolat, i klass två tillkommer lagerbladshydrolat, i klass 3 och Elitklass tillkommer lavendelhydrolat.

Allt du behöver veta, hur du laddar gömmor, vad en gömma kan bestå av, regler, olika klasser och svårigheter lär du dig på kurs. Dessutom får du lära dig koppelhantering och andra bra tips vad du som förare kan tänka på för att hunden ska kunna söka bättre.

På bilden ser ni utomhussök i rätt utmanande miljö

Utomhussök

För att få tävla gör man ett doftprov, så man kan visa att hunden känner igen den doft den ska söka och att jag som förare kan läsa min hund när den markerar.

Här ser ni hur det kan se ut på doftprov, förberedelserna är i full gång.

Ett doftprov förbereds