fbpx

Behandlingar

Laserbehandling

Har din hund artros? Visste du att laser kan smärtstilla upp till 3-4 veckor på en enda behandling?
Har din hund spondylos?  Laserbehandling påskyndar kroppens cellförnyelse och minskar läkningstiden.
Se fler behandlingsområden längre ner i texten.

När du får en remiss på Rehab/laserbehandling från din veterinär, så täcker försäkringsbolagen rehabiliteringskostnaderna helt eller delvis, beroende på bolag och typ av försäkring.


Laser används för både smärtlindring och inflammationer och förkortar återhämtning vid skada av muskler, leder och senor.

Laser kan även användas som förebyggande behandling för hårt arbetande hundar, risken för återkommande skador reduceras kraftigt. Äldre hundar blir smärtfria, återfår sin rörlighet och livskvalitet.

Jag använder Optilasers nya effektiva modell Mphi Vet för bästa resultat. Medan 905nm våglängd superpulserad laser behandlar smärta och främjar läkning, minskar den kontinuerliga strålen, 808nm våglängd, samtidigt inflammation och ödem.


Behandlingsområden
– Smärtor och inflammationer (akut eller kronisk)
– Muskelspänningar
– Triggerpunkter
– Skador på leder, senor, ligament
– Muskelskador
– Ryggont/nacksmärta (spondylos eller diskbråck)
– Nersvmärtor
– Svullnader (ödem)
– Sår (hot spot, furunkler, snabbare sårläkning)
– Artrit/artros
– Öroninflammationer/blodöra
– Analsäcksinflammation
– Tandköttsproblem
– Ärrbildning
– Rörelsestörningar

OBS! Alla akuta tillstånd bör alltid utredas av veterinär.

Laserbehandling har en smärtstillande effekt, varför man bör tänka på att hunden ska ta det lugnt en period efter laserbehandlning.
OBS! Då laser har smärtstillande effekt är det 96 timmars startkarens för häst och 7 dygn på hund.

Boka tid

Boka tid på 0764-160622  eller via mail: info@hundia.se
En gång 300 kr
10-kort 2600 kr. Kortet gäller 1 år från första behandlingsdatum.

Lågeffektlaser är en riskfri och smärtfri metod att behandla smärttillstånd, muskler, senor, leder, inflammationer mm. Medicinsk laser stimulerar celler att självläka samt kroppens eget immunförsvar. 

Laserbehandling är mycket avslappnande och laserljuset ger ofta en direkt smärtlindring. Ibland kan en smärta öka eller uppträda 6-24 timmar efter en behandling beroende på att laserljuset sätter igång läkningsprocesser.

Vibrationsträning ger effekter som ökad muskelstyrka, balans, koordination och ökad cirkulation vilket underlättar återhämtning och befrämjar läkning.

En behandlingsintervall omfattar ca 2-10 behandlingar. Akuta tillstånd behöver normalt färre behandlingar medan kroniska kräver fler.
Sår behöver behandlas dagligen tills såret är helt läkt, medan diskbesvär mm. kan behandlas varannan eller var tredje dag beroende på patientens tillstånd. Artroser behandlas oftast med flera veckors intervaller och ger en mycket bra smärtlindring samtidigt som det dämpar inflammationer.

Vibrationsträning

Träning och behandling på vibrationsplatta används av både veterinärer och rehabiliteringspersonal på flera svenska djursjukhus och kliniker. Att behandla på vibrationsplattan ger flera goda effekter så som ökad muskelstyrka, balans, koordination, ökad blodcirkulation och så underlättar den återhämtning.

Vibrationsträning
Enstaka gånger 140 kr
10-kort 1100 kr. Kortet gäller 1 år från första behandlingsdatum.

Den faktor som påverkar träningen och behandlingen är svängningarna på vibrationsplattan. Vibben som Hundiagården använder utför rörelser mellan 0-30 hertz. Rörelserna sker i vertikal riktning (upp/ner) vilket ger lederna en naturlig belastning. Fördelen med det är att hunden känner sig bekant med rörelserna och känner inget obehag. Genom impulserna från plattan framkallas en sträckreflex som får musklerna i benen, höften, bålen och ryggen att växla mellan att vara spända och avslappnande. Muskelarbetet sker på impuls från ryggmärgen och är inget som hunden själv kan bestämma.

Men träning på vibrationsplatta vid 15 Hertz så framkallas dessa muskelkontraktioner 15 ggr/sek, i flera muskelgrupper samtidigt. Det blir flera hundra muskelsammandragningar som sker på en minut.  Det innebär att på 5 minuter har hundens muskler fått jobba lika mycket som vid en längre tids fri motion/rörelse.

Med vibrationsplattan kan man både rehabilitera och förebygga skador. Den fungerar bra vid fettförbränning och vid avslappning.

De lägre frekvenserna används vid start i rehabilitering för balansträning, mobilisering och ökad blodcirkulation vid till exempel hältor. Lederna värms upp och kan med fördel användas på hundar med ryggmuskelspänningar och atros.
Vibrationsträning kan påbörjas tidigt i rehabiliteringsfasen och påskyndar normalt läkningen.

Då inte alla hundar låter sig masseras är vibrationsplattan ett bra komplement. Även de flesta katter är positiva till vibrationsbehandlingar.

Varför vibrationsträning/behandling?

• För uppbyggnad och underhåll av allmänfysik
• Som skadeförebyggande träning under tävlingssäsong
• För ökad blodcirkulation med goda hälsorelaterade påföljder
• Effektiv återhämtning
• Bra för hundar med ryggproblem som artros, spondylos, förkalkning av disk.
• För behandling av obestämda smärtsymptom i rygg, höft, knä, bog, armbåge
• För ökad rörlighet och smidighet i låst och spänd muskulatur
• Bra mot benskörhet
• Bra mot muskelförtvining
• För överviktiga i igångsättningsskedet
• Vid uppbyggnadsträning efter ledoperationer
• Vid uppbyggnadsträning av bäcken instabilitet

Vibrationsträningens effekter:

* Ökar blodcirkulationen
* Minskar smärta
* Reducerar stress
* Ökar återhämtningsförmågan
* Stimulerar läkning
* Normaliserar muskulär obalans
* Stimulerar brosk mellan benleder
* Ger ökad muskelstyrka
* Ger ökad balans och koordination
* Släpper på spänningar i muskler och leder

Vibrationsträning ger inte kondition! Kombinera vibrationsträning med raskare promenader mm för att höja pulsen och få konditionsträning.

I vilka fall bör man inte använda sig av vibrationsträning/behandling?

Dräktighet – Akut trombos – Allvarlig hjärt/kärlsjukdom – Pacemaker – Nyopererad, akut sårläkning – Hornhinneavlossning – Öronproblem – Navelbråck – Akuta inflammationstillstånd – Höft eller armbågsledprotes – Vid metallimplantat skall man konsultera med veterinär – Akut skede av diskbråck (det är en mycket bra behandlingsform efter den akuta fasen) – Wobbler syndrom (konsultera med veterinär) – Epilepsi – Allvarlig benskörhet (konsultera med veterinär) – Tumörer

Boka tid

Boka tid på 0764-160622  eller via mail: info@hundia.se


Helhetslösningar

Här på Hundiagården kan vi hjälpa dig på flera sätt.
Jag, Pirkko Andersson, är diplomerad hundproblemutredare/hundpsykolog och kan hjälpa dig med problem som kan uppstå med valp, tonåring eller den vuxna hunden.

Jag är också utbildad näringsspecialist och kan hjälpa dig med elimineringsdieter eller kostråd om din hund har svamp, kli/klåda eller andra besvär som kan vara foderrelaterade.

Jag arbetar också med förebyggande friskvård och träning för att stärka både självförtroende och kropp. Jag är utbildad inom både friskvård och balansbolls träning.

Dessutom är jag utbildad laserterapeut och vi har även en vibbplatta för djupare massage och träning.

Med den kunskapen kan jag ofta ge helhetslösningar, dvs både problemutredning och kost kan hänga ihop. Eller en dålig kroppskontroll kan orsaka osäkerhet som leder till problembeteenden.

Du är välkommen att kontakta mig för tidsbokning.
Pirkko Andersson, pirre@hundia.se eller 0764-160622

Alize som kommit upp lite i åren har tränat på kroppskontroll och styrka, vilket gett henne mer säkerhet och ork och numera så behöver hon inte skälla ut andra hundar eller bilar som låter högt. Hennes självförtoende har ökat och hon älskar sin träning.