Inskolningen
Alla hundar som börjar på dagis måste gå igenom en inskolning. Den handlar helt enkelt om att hunden ska få vänja sig vid dagismiljön och de nya rutinerna i sin egen takt. Innan vi tar in en ny hund vill vi att hunden och ägaren gör ett litet besök hos oss. Vi ser lite hur hunden är, och ni får se hur vi är, hur vi jobbar och hur dagis ser ut. Vi berättar om rutiner och ni får möjlighet att ställa frågor. Om allt stämmer skriver vi kontrakt och bestämmer ett inskolningsdatum.
Den första dagen får hunden knyta an till oss personal en kortare stund.
Inskolning kan ta olika lång tid, då hundarna har olika personligheter och fungerar på olika sätt.
Dag 1
Börjas med att du lämnar din hund på morgonen mellan 7:00-9:00 och stannar ett par timmar. Vi går igenom papper innan du lämnar oss när vi går ut en promenad med hunden. Då får hunden chans att knyta an till oss i personalen.
Från dag 2
Tider för resten av veckan bestäms allt eftersom och baseras på hundens framsteg i inskolningen. Om hunden är trygg och säker i den nya miljön utökar vi tiden under hela veckan, men om hunden är litet försiktigare och på den osäkra sidan kan den behöva lugnare, kortare dagar under en längre tid.
Vid hämtning diskuterar vi alltid med ägaren om hur dagen gått och vilka tider som hunden kan vara på dagis kommande dag.
Om det går bra får din hund gå en promenad med nya kompisar för att se om vi kan matcha ihop din hund med en annan dagis hund. På så sätt slipper de vara ensam. En del hundar föredrar dock att vara själv.
Vecka 1-3
Vecka 1-3 är prövotid för att se om din hund trivs hos oss
Om hunden trivs och allt fungerar som de ska, så får hunden börjar på riktigt den 4:e veckan.
Hos oss står hundarnas välmående i centrum, det finns hundar som inte alls passar att gå på hunddagis.
Hämtning
Vi lämnar aldrig ut din hund till för personalen okänd person. Person som ska hämta din hund bör ha följt med dig till dagis en gång så vi får träffas.
Att tänka på vid inskolning
Dagismiljön innebär väldigt många nya intryck för hunden. Det är nya hundar, nya rutiner, nya människor samt nya promenadvägar. Hunden blir oftast väldigt trött under inskolningen och någon vecka efteråt, tills den har landat i allt det nya. Det kan vara bra att undvika hetsiga lekar, bollkastning, möten med nya hundar samt krävande aktiviteter under inskolningen. Satsa på långa, lugna promenader, kontrollerad fysisk träning och mycket vila istället.
Berätta också när du lämnar hunden om något speciellt har hänt. Det är bra för oss att känna till. Det kan vara olyckliga hundmöten, ett släktkalas, en snickare som renoverar eller annat som gör att hunden är mer trött eller mer spänd de kommande dagarna.
Bra förberedelser för inskolning
Ensamhetsträning. Om din hund inte är van att vara ensam, börja träna det försiktigt hemma i korta stunder. HUndarna lämnas inte ensamma, det finns alltid personal med hundarna, men eftersom personalen har flera hundar att se till är det bra om de kan vara själva eller med andra hundar om de delar rum.
Hantering av andra personer: Be gärna dina vänner interagera med hunden. Tex säga sitt och belöna, eller andra konster som hunden kan. Kanske en kortare promenad om hunden inte blir orolig.
Passivitetsträning: Att kunna följa med och vänta och vara stilla medan du pratar med vänner tex.